Абельмошус їстівний - Abelmoschus esculentus

Додати до обраного
Всі частини цієї смачної та поживної рослини вживаються в їжу з давніх часів. Але вона не тільки корисна, а й дуже гарна. Рано зацвітає та плодоносить до заморозків.
Тимчасово недоступно
-
Детальна інформація
Опис:
багаторічник, у помірному кліматі вирощується як однорічник і може досягати заввишки 2 метрів. Листя велике, до 20 см діаметром, з 5-7 лопатями. Квіти великі, до 8 см діаметром, п'ятипелюсткові, блідо-жовті з бордовою або фіолетовою плямою в центрі. Плід - капсула завдовжки до 18 сантиметрів, у перерізі – п'ятикутна, з численним насінням.
Цікаві факти:
в їжу вживають всі частини рослини. Листя вживають у салатах у сирому вигляді, додають у супи та тушкування. Недозрілі плоди – стручки у формі п'ятикутних капсул – цінуються у всьому світі. З них готують безліч страв, їдять сирими, маринують. У їжу вживають молоді, недозрілі стручки, збирають їх пізніше тижня після запилення, оскільки старіші плоди стають жорсткими і волокнистими. Незріле насіння можна використовувати в салатах як замінник зеленого горошку. Зріле насіння обсмажують і готують із них замінник кави. Крім того, з стиглого насіння віджимають масло, з приємним смаком і запахом, яке має високий вміст ненасичених жирів.
Синоніми:
Hibiscus esculentus - Гібіскус їстівний, Бамія, Окра, Дамські пальчики
Родина:
Походження:
Африка
Кількість насіння:
3 шт.
Дата надходження:
березень 2020 року
Розташування:
віддає перевагу яскравому світлу. Влітку добре розвивається на повному сонці, притінення не потрібне.
Полив:
в спекотний сезон потребує рясного поливу, але легше переносить посуху, ніж заболочування.
Добриво:
у весняно-літній період 2 рази на місяць повне мінеральне або органічне добриво.
Земля:
будь-який пухкий, поживний, волого-і водопроникний ґрунт.
Температурний режим:
рослина теплолюбна, у відкритий ґрунт розсаду висаджують, коли ґрунт прогріється і мине загроза повторних заморозків.
Розмноження:
насінням і живцями. Насіння замочити на кілька годин у теплій воді (можна на ніч). Висадити на глибину до 1,5 см у вологий поживний ґрунт. Для проростання потрібне світло та тепло (23-25°С). Проростають 1-3 тижні. Для отримання гарного врожаю необхідно вирощувати розсадним способом.
-
Запитання, відповіді, думки та коментарі
Поки що коментарів немає...
Ви можете бути першим хто залишив своє питання або коментар!