Моринга олійна - Moringa oleifera

- Новинка
48 грн.
Це одне з найкорисніших дерев на землі. Ажурне дерево, що швидко росте, крім прекрасного зовнішнього вигляду має ще й цінне споживче значення: всі частини рослини використовуються в кулінарії, медицині та косметології.
Насіння у пакеті : 5
Додати до обраного
-
Детальна інформація
Опис:
листопадне посухостійке дерево, що швидко росте, до 10 м заввишки, з корковою корою, звисаючими гілками і довгим стрижневим коренем. Листя перисте, блідо-зелене, складне, до 30-60 см у довжину, з безліччю дрібних листочків 1,5-2 см завдовжки. Кремово-білі квіти з жовтими тичинками, близько 2,5 см у діаметрі, зібрані у довгі китиці у пазухах листя. Квіти мають інтенсивний медовий аромат. Росте дуже швидко, може зацвісти через 6-8 місяців після посадки, але стабільне цвітіння та плодоношення настає через 18 місяців. Якщо вирощувати його без періоду спокою, то дерево може цвісти майже цілий рік.
Цікаві факти:
його скромне листя є буквально "електростанцією" поживних речовин. При однаковій кількості продуктів, листя Моринги містять: у 7 разів більше вітаміну С, ніж у апельсинах, у 4 рази більше кальцію та у 2 рази більше білка, ніж у молоці, у чотири рази більше вітаміну А, ніж у моркви, утричі більше калію, ніж у бананах і майже стільки ж заліза та йоду, як у шпинаті.
Листя використовують у салатах, приправах, соліннях. Їх можна вживати свіжі, варені або зберігати у вигляді сухого порошку протягом багатьох місяців без охолодження і без втрати поживної цінності. Сушене листя можна заварювати як зелений чай. Отриманий напій покращує самопочуття та дає енергію. З квітів роблять ароматний, цілющий чай. Особливо він корисний матерям, що годують. Зелені стручки вживають у сирому вигляді, як зелений горошок, або застосовують у кулінарії, як зелену квасолю чи спаржу.
Дозріле насіння вживають обсмаженим, воно нагадує арахіс. З насіння отримують дуже цінну олію, яка за харчовими властивостями подібна до оливкової, не псується і не гірчить. Ціле насіння або макуха, що залишилася після вилучення олії, вважають кращим природним очищувачем і пом'якшувачем води. Ось один із народних рецептів: 1-2 насінини подрібнити, можна в кавомолці, висипати в 1 літр води, гарненько збовтати і витримати 4 години (краще на сонці). Процідити та можна використовувати.
М'ясистий корінь труть і вживають як приправу, як замінник хрону, звідси і його народна назва - Хрінне дерево. У високих дозах він токсичний.Синоніми:
Хрінне дерево
Родина:
Морингові (Moringaceae)
Походження:
Азія
Кількість насіння:
5 шт.
Дата надходження:
березень 2025 року.
Розташування:
пряме сонячне, яскраве розсіяне світло. Взимку, після скидання листя, можна перенести в більш темне місце.
Полив:
влітку полив помірний, без застою води. При пересиханні земляної грудки може скинути листя. Взимку полив рідкий, невеликою кількістю води, не допускати тривалого пересихання грунту.
Добриво:
навесні та влітку 1 раз на 3 тижні мінеральними та органічними добривами слабкої концентрації, бажано з підвищеним вмістом фосфору.
Земля:
до ґрунтів невибаглива, але не переносить заболочування, тому необхідний пухкий ґрунт і хороший дренаж.
Температурний режим:
взимку не нижче 10°C, дорослі рослини можуть витримувати дуже короткочасне зниження до 0°C. Якщо утримувати рослину цілий рік при температурі вище 20°C, у світлому місці та при підвищеній вологості, то її можна вирощувати без періоду спокою, вона не скидатиме листя, період цвітіння та плодоношення триватиме.
Розмноження:
насінням, живцями. Насіння замочити на добу у теплій воді, висадити на глибину близько 1 см, пророщувати у світлому місці за температури 23°C та вище. Рослина має довгий стрижневий корінь, тому молоді саджанці відразу необхідно висаджувати у високі горщики (висота близько 18 см, діаметр близько 12 см). Хоча рослина посухостійка, але молоді сходи 2 місяці треба поливати регулярно, не допускаючи пересихання та перезволоження ґрунту.
-
Запитання, відповіді, думки та коментарі
Фотографії Моринги олійної
-
цвітіння
-
дозрілі плоди
-
насіння
-
стовбур
-
молоде листя
-
корінь
-
молодий зеленій сіянець
-
сіянці
-
рослина у горщику
Поки що коментарів немає...
Ви можете бути першим хто залишив своє питання або коментар!