Егле мармеладна - Aegle marmelos

Додати до обраного
Це одна з найбільш священних індійських рослин, що має ароматні квіти і смачні плоди. В медицині Тибету і Аюрведе входить в десятку лікарських рослин, що мають максимальний цілющий ефект.
Тимчасово недоступно
-
Детальна інформація
Опис:
багаторічне, вічнозелене дерево, що повільно росте, до 6-10 м заввишки. Стовбур відносно короткий, крона пишна, гілки довгі, звисаючі, з рідкими колючками. Стебла вертикальні, прості або слабогіллясті, циліндричні, голі. Листя почергове, непарноперисте, що складається з 3-5 темно-зелених листочків із зазубреним краєм, до 10-12 см завдовжки і 4-6 см завширшки. Невеликі (до 2 см в діаметрі) зеленувато-білі запашні квіти, з 4-ма відігнутими пелюстками і численними жовтими тичинками, поодинокі або зібрані в невеликі гроновидні суцвіття, розташовані на верхівках і пазухах листя по всій довжині молодих гілочок. Після цвітіння зав'язуються округлі або яйцеподібні плоди, до 10 см у діаметрі, зеленувато-жовті при дозріванні, з тонкою, але дуже щільною оболонкою.
Цікаві факти:
Дерево дуже декоративне і невибагливе, має ароматні квіти та смачні плоди. З листя добувають ароматичну олію зі специфічним запахом, а з квітів - одеколон. Гарна та ароматна деревина використовується для виготовлення предметів побуту, сувенірів та прикрас. Але особливої популярності рослина набула саме завдяки своїм лікувальним властивостям. У медицині використовують усі частини рослини. Плоди мають унікальні лікувальні властивості від початку формування, причому, різною мірою зрілості вони мають різні терапевтичні властивості. Дуже благотворно впливають плоди на стан волосся і шкіри, вважається навіть, що вони повністю виліковують псоріаз, який майже невиліковний. Ну, а смачні плоди, крім лікувальних цілей, просто вживають у їжу, виготовляють із них джеми та мармелад, використовують у чаях, напоях, тоніках, щербетах.
Синоніми:
Баел (Баїль), бенгальська айва, кам'яне яблуко
Родина:
Походження:
Індія
Кількість насіння:
2 шт.
Дата надходження:
лютий 2021 року
Розташування:
сонячне
Полив:
влітку - рясний, але рослина легше переносить короткочасну посуху, ніж затоплення. Взимку полив дуже обмежений, лише зрідка злегка зволожують ґрунт.
Добриво:
підгодовують звичайним комплексними добривами у весняно-літній період.
Земля:
ґрунт будь-який, з великою часткою піску або перліту, хороший дренаж.
Температурний режим:
взимку температура 16-18°С, але не нижче 15°С.
Розмноження:
насінням, живцями. Насіння замочити у теплій воді на 1-2 дні, висадити в пухкий ґрунт на глибину близько 1 см, пророщувати при температурі 25°С та вище. Проростають нерівномірно.
-
Запитання, відповіді, думки та коментарі
Фотографії Егле мармеладної
-
лист
-
квітка
-
зелені плоди
-
стиглий плод
-
плод у розрізі
-
квітка
Поки що коментарів немає...
Ви можете бути першим хто залишив своє питання або коментар!