Аспалатус лінійний - Aspalathus linearis

Додати до обраного
Південноафриканський напій ройбос (ройбуш) дуже популярний не тільки на батьківщині, а й у Японії, Німеччині, Голландії, Англії та інших країнах. Місцеві жителі вважають, що щоденне вживання ройбуша продовжує життя, робить розум ясним, а думки швидкими.
Тимчасово недоступно
-
Детальна інформація
Опис:
кущ з центральним гладким стовбуром, на якому вже біля поверхні землі з'являються однаково сильні гілки, а від них відгалужуються більш тонкі, покриті тонким, гострим, м'яким, схожим на голки листям близько 10 мм завдовжки, що росте одиночно або пучками. Рослина сягає висоти від 1 до 1,5 метрів, залежно від віку, кліматичних умов та стану ґрунту в місці вирощування. Жовті одиночні або зібрані невеликими пучками квіти з'являються навесні і на початку літа, плід - маленький гострий стручок, що містить всього 1 або рідше - 2 насінини. При дозріванні, стручок лопається і насіння розлітається, тому збирання насіння є справою складною та кропіткою.
Цікаві факти:
Ройбуш багатий вітамінами та мікроелементами. Найбільше він містить калію, натрію, магнію та кальцію, менше – цинку, міді, фтору, марганцю та заліза. Наявність у складі ройбуша глюкози робить його смак солодкуватим без використання цукру чи підсолоджувачів. Одна чашка чаю задовольняє половину добової потреби людини у вітаміні С та 1/9 потреби у залізі. Цей багатий мікроелементами напій може використовуватись для профілактики серцевих хвороб і підтримки всього організму в тонусі. Особливо цінний ройбуш тим, що містить багато міді. Цей рідкісний мікроелемент потрібен нашому організму для кровотворення та білкового обміну. Його недолік позначається на кольорі шкіри обличчя та стані волосся. Флавоноїди, що містяться в ройбуші, нейтралізують вільні радикали та уповільнюють негативні процеси в організмі. Дослідження, що проводилися в Японії, встановили високий вміст у ройбуші антиоксидантів та підтвердили його корисність як допоміжний засіб при лікуванні низки захворювань. Залежно від способу обробки ройбуш може бути ферментованим червоним або неферментованим зеленим.
Родина:
Походження:
гори Седарберг (Кедрові гори) у Південній Африці
Кількість насіння:
2 шт.
Дата надходження:
травень 2019 року
Розташування:
повне сонце
Полив:
рослина посухостійка, полив помірний.
Добриво:
практично не удобрюють.
Земля:
ґрунт злегка кислий з великою часткою піску, хороший дренаж.
Температурний режим:
взимку близько 5-10°С. Дорослі рослини легко переносять короткочасні заморозки до 0°С.
Розмноження:
насінням, живцями. Насіння скарифікувати, замочити на ніч, висадити на глибину до 0,5-1см в кислий піщаний ґрунт. Без скарифікації насіння потрібно залити на 12 годин гарячою водою, потім висаджувати.
Особливості вирощування:
для виробництва чаю гілки та листя можна починати зрізати з куща через 18 місяців після посадки. Щоб отримати високоякісний червоний чай, зібрану сировину ферментують.
-
Запитання, відповіді, думки та коментарі
Поки що коментарів немає...
Ви можете бути першим хто залишив своє питання або коментар!