Баухінія Петерсона - Bauhinia petersiana
Є в наявності

- Новинка
Додати до обраного
Рідкісна шикарна баухінія з великими білими квітами, що приємно пахнуть, з гофрованими пелюстками. Легка у догляді, невибаглива, ідеальна для вирощування в стилі бонсай.
Кількість пакетів
-
Детальна інформація
Опис:
вічнозелений (або листопадний, залежно від умов вирощування) розлогий, хоча іноді стелиться, чагарник або невелике дерево висотою 1-3 м, зрідка досягає 8 м. Молоді гілки злегка опушені, іноді покриті дрібними помаранчевими лусочками, старіші гілки, як правило, сіро-коричневі та гладкі, кора на них відшаровується смужками. Листя просте, сіро-зелене, глибоко дволопатеве, розділене на частки майже на половину своєї довжини, края цілісні, черешки листя довжиною 5-30 мм. Частки овальні або яйцеподібні, довжина 3,5-6 см, ширина 3-8 см. Основа листа глибоко розсічена. Квітки довгі, гофровані, з білими пелюстками. Довжина пелюсток до 8 см, ширина 2-4 см. Тичинки і маточка червоні, довгі, виступаючі. Плід – великий коричневий стручок. Довжина до 24 см, ширина 3-6 см.
Цікаві факти:
рід Bauhinia був раніше названий французьким ботаніком Шарлем Плюм'є на честь двох братів, Йоганна і Каспара Баухін (Johann Bauhin, 1541-1612, швейцарський лікар, ботанік; Caspard Bauhin, 1560-1624, швейцарський анатом, ботанік, один із «батьків ботаніки»). Ім'я було закріплено Карлом Ліннеєм у Critica Botanica (1753). Видовий епітет petersiana відноситься до доктора Вільгельма Петерса (Wilhelm Peters, 1815-1883), німецького зоолога і ботаніка, який проводив великі дослідження флори і фауни південної Африки, особливо Мозамбіка. Його експедиція у 1842-1848 роках стала основою для багатьох нових описів видів, включаючи Bauhinia petersiana.
Рослина є цінним джерелом їжі у своєму природному ареалі, особливо в періоди посухи, коли інших продуктів не вистачає. Коріння запікають і вживають, молоді стручки можна варити і використовувати замість шпинату. Насіння вважається делікатесом у Ботсвані, де його використовують замість горіхів. Відомо, що насіння є важливим джерелом поживних речовин і містить білок і мінерали, такі як кальцій, фосфор, мідь і т.д. Зріле насіння обсмажують і подрібнюють на порошок, який потім використовують як замінник кави. Крім того, з насіння отримують відмінну олію.
Синоніми:
Калахарська баухінія, Кава Замбезі.
Родина:
Підродина:
Походження:
Південна Африка.
Кількість насіння:
2 шт.
Дата надходження:
липень 2025 року.
Розташування:
любить багато світла, мириться з півтінню.
Полив:
влітку та взимку полив помірний, але витримує як нетривалі затоплення, так і короткочасну посуху.
Добриво:
навесні рекомендується вносити добрива, багаті на азот, а влітку акцент слід робити на калій і фосфор. Молоді саджанці отримують користь від щомісячного внесення рідких повних добрив, приблизнї пропорції NPK 8-8-8 або 12-12-12.
Земля:
будь-який поживний волого- і повітропроникний грунт.
Температурний режим:
добре росте в нормальних кімнатних умовах як вічнозелена рослина. Влітку оптимальна температура 25-35°C. Може зимувати зі зниженням температури до 10-12°C. Короткочасно може перенести пониження до 0°C, але при цьому скидає листя.
Розмноження:
насінням та живцями. Перед посівом насіння замочити в теплій воді на 12-24 години, набрякле насіння висаджують у легку, злегка зволожену, добре дреновану суміш, багату інертними розпушувачами, на глибину 0,5-1 см, накривають плівкою і пророщують при температурі 25-27°С. Якщо насіння не набрякло після замочування, його потрібно злегка скарифікувати і замочити на ніч, потім висадити. Грунт весь час повинен залишатися злегка вологим, але не мокрим.
-
Запитання, відповіді, думки та коментарі
Поки що коментарів немає...
Ви можете бути першим хто залишив своє питання або коментар!