Клумба-спіраль
Для власників невеликих ділянок ідеальним варіантом буде клумба-спіраль. На такій клумбі можна вирощувати як квіти, так і пряно-ароматичні трави, адже така оригінальна грядка добре заощадить місце.
На такій спіральній грядці забезпечується сприятливий для багатьох рослин мікроклімат. Крім того, для різних видів рослин можна зробити різні ґрунти, чого неможливо зробити у звичайній клумбі або грядці. У верхній центральній частині клумби завжди буде сухо, тепло та сонячно, а у грунті не застоюватиметься вода. У нижній частині клумби навпаки буде тіністо, волого та прохолодно. Висаджуючи рослини на таку грядку можна підібрати рослини, яким затишно рости в тій чи іншій частині спіралі. Діаметр такої клумби краще вибирати від 1,5 до 2,5 м, тому що ви повинні без труднощів діставати простягнутою рукою до будь-якої частини клумби.
Отже, приступимо до роботи:
1) Знімаємо рослинний шар ґрунту на ділянці рівному розмірам майбутньої клумби. У центр майбутньої клумби-спіралі слід вбити дерев'яний кілочок, якого на мотузці прив'язаний другий кілочок. Довжина мотузки повинна дорівнювати максимальному радіусу клумби. Тепер за допомогою другого кілочка намічаємо межі клумби. Далі приступатимемо до будівництва. Для того, щоб трава не пробивалася через нашу клумбу на знятий шар грунту, можна укласти картон або солому, яка створить живильне середовище для рослин.
2) Тепер по всьому колу клумби укладаємо каміння та засипаємо отриманий простір землею. Добре утрамбовуємо землю і камінням викладаємо наступний виток спіралі, який теж засипаємо землею та утрамбовуємо. Так продовжуємо до самого верху клумби. Пам'ятайте, що субстрат для рослин можна насипати різного складу, якщо того вимагають рослини, які ви посадите на клумбі.
3) Найскладніша робота завершена. Тепер приступаємо до висаджування рослин. При посадці дотримуйтесь інтервалів між рослинами, краще залишати по 15-20 см між ними.
На фото ви можете побачити клумбу з пряними рослинами, у верхній частині висаджені чебрець, шавлія, розмарин, у нижній - петрушка, коріандр, зелена цибуля.