Циперус їстівний, Чуфа - Cyperus esculentus

Додати до обраного
Чуфа має високу поживність і приємний солодкий смак. Калорійність чуфи дуже велика - вона майже дорівнює калорійності вершкового масла, вище калорійності хліба, м'яса та риби.
Тимчасово недоступно
-
Детальна інформація
Опис:
багаторічна трав'яниста рослина. У перший рік вегетації формує до 240 пучків листя та до 400 підземних пагонів з бульбочками (до 1000 на одній рослині) на кінцях. Листя (від 3 до 12 у пучку) сидяче, довге (до 80 см), вузьке (5-10 мм). Квітки дрібні, у пазухах верхнього листя, зібрані в зонтикоподібні суцвіття. Верхівкова брунька підземного пагона, дійшовши до поверхні ґрунту, дає початок листям. Бічні бруньки розвиваються у короткі підземні пагони наступного порядку. З них знову утворюються пучки листя та підземні пагони. Добре розвинене кореневище складається з численних тонких підземних пагонів. На кінцях цих пагонів утворюються бульбочки завдовжки до 3 см, завширшки 1,5 см, овально-подовженої, іноді майже кулястої форми. Бульби починають утворюватися через 35-40 діб після появи сходів. Бульби досягають зрілості наприкінці вересня або після перших заморозків. Прибирають земляний горіх, коли листя почне підсихати. Рослини обережно підкопують і ніби струшують із них бульбочки. Зібрані плоди потрібно підсушити на повітрі, очистити від ґрунту та зберігати у льоху, на горищі або в кімнаті. У висушеному стані бульби зморшкуваті.
Цікаві факти:
Чуфа має високу поживність і приємний солодкий смак. Калорійність чуфи дуже велика - вона майже дорівнює калорійності вершкового масла, вище калорійності хліба, м'яса та риби. Особливо корисні ці горішки дітям та підліткам – чуфа містить білкові речовини, 20-25% олії, 15-20% цукру, а за своїми цілющими якостями наближається до молока. Тижнева п'ятивідсоткова настоянка на спирту кореневищ і листя за деякими параметрами перевищує женьшенєву. Крім того, бульби є природними антиоксидантами та антисептиками, їх вживання покращує обмін речовин та знижує рівень холестерину. Бульби вживають в їжу сирими, смаженими, вареними, використовують для приготування кондитерських виробів, напоїв, сурогату кави та какао, отримання харчової олії. У вологому вигляді вони нагадують ядра лісового горіха. Перед вживанням бульби можна очищати від шкірки, смак при цьому покращується. Скошену зелену масу можна згодовувати тваринам та силосувати. Земляний мигдаль гарний і як кормова культура. Кущі земляного мигдалю розростаються, стуляються, утворюючи пишний зелений килим. Цю особливість можна використовувати для декоративних цілей, висаджуючи рослини на галявинах та газонах, використовувати у якості зеленого бордюру.
Синоніми:
Чуфа, Земляний мигдаль, Сить їстівна
Родина:
Осокові (Cyperaceae)
Походження:
Північна Африка (район Білого Нілу)
В продажі:
бульби
Кількість насіння:
3 шт.
Дата надходження:
березень 2019 року
Розташування:
світлолюбна рослина, не переносить тінь
Полив:
дуже вологолюбна, але надмірного зволоження не переносить. Погано росте на заболочених ґрунтах.
Добриво:
з добрив краще застосовувати перегній та деревну золу.
Земля:
добре росте на структурних родючих, добре забезпечених вологою ґрунтах.
Розмноження:
бульбочками або розсадою.
-
Запитання, відповіді, думки та коментарі
Фотографії Циперуса їстівного
-
всходи
-
молоді рослини
-
саджанці
-
дорослі рослини
-
цвітіння
-
квітуча рослина
-
суцвіття
-
кущ з бульбами
-
бульби
Поки що коментарів немає...
Ви можете бути першим хто залишив своє питання або коментар!