Діоскорея полістахія, Ямс - Dioscorea polystachya

Додати до обраного
Більш відома під назвою Ямс Китайський. Рослина широко культивується у Східній Азії як для вживання у їжу, так і у медичних цілях.
Тимчасово недоступно
-
Детальна інформація
Опис:
багаторічна, швидкозростаюча, трав'яниста ліана до 5 м завдовжки, але може бути довшою. Коренева система мочкувата, з утворенням декількох великих, вертикальних, циліндричних коренів, до 1 метра завдовжки. Листя просте, черешкове, біля основи стебла може бути супротивне, вище - почергове або може розташовуватися в мутовках по 3 і більше штук. Листова пластинка округла, із загостреною верхівкою та серцеподібною основою, діаметром до 20 см, з яскраво вираженим жилкуванням. Рослина дводомна. Квітки дрібні, білі або зеленувато-жовті, з ароматом кориці, розташовуються в пазухах листя в колосоподібних або волотистих суцвіттях. Плоди являють собою трикутні капсули з крилатим насінням. У пазухах листя утворюються також повітряні бульбочки, які використовують для розмноження рослини частіше, ніж насіння. Після утворення повітряних бульб надземна частина відмирає. Підземні бульби можна викопувати для вживання або залишати у ґрунті для подальшого розмноження.
Цікаві факти:
Цей вид Ямсу широко культивується по всій Східній Азії, завдяки смачнм та корисним їстівним бульбам. До того ж, у цього виду Ямса бульби можна їсти не тільки після термічної обробки, а й у сирому вигляді, на відміну від інших видів Діоскорей. Також Китайський ямс більш стійкий до морозу та прохолодного клімату, ніж інші ямси, що пояснюється його успішним розповсюдженням на багатьох континентах. Рослинам потрібно 3-4 роки, щоб досягти повної зрілості, хоча однорічне коріння добре вирощених рослин може важити понад 500 г.
Синоніми:
Китайський Ямс, Корейський Ямс, Корична лоза
Родина:
Діоскорейні (Dioscoreaceae)
Походження:
Китай, Японія
В продажі:
повітряні бульби
Кількість насіння:
2 шт.
Дата надходження:
грудень 2019 року
Розташування:
повне сонце або півтінь
Полив:
рівномірний, помірний протягом усього періоду вегетації. Дорослі рослини легше переносять невелику посуху, аніж затоплення. Після дозрівання повітряних бульб, коли листя починає засихати, полив зменшують, а потім припиняють взагалі.
Добриво:
1 раз на 2-3 тижні мінеральними та органічними добривами навесні та на початку літа.
Земля:
поживна, пухка, добре дренована, з великою часткою піску, перліту або вермікуліту для кращої проникності.
Температурний режим:
в період зростання температура не повинна опускатися нижче 20°C, але і при температурі вище 30°C, рослини страждають. У період спокою повітряні та підземні бульби можуть зберігатись у сухому темному місці при температурі 5-15°C. Підземні бульби можна не викопувати, вони зимують у відкритому ґрунті, витримуючи морози до -18°C (за деякими даними до -20°C).
Розмноження:
підземними та повітряними бульбами. Коли бульба почне проростати, помістити її проростком вгору, в пухкий, злегка вологий ґрунт, лише трохи присипавши. Пророщувати за нормальної температури близько 25°C.
Особливості вирощування:
цикл зростання ямсу від посадки до збору врожаю займає приблизно 7-9 місяців. Традиційно розмножують ямс повітряними бульбочками та зрізаними верхівками підземних бульб, які висаджують у ґрунт наприкінці зими. До кінця осені викопують бульби розміром від 20 см до метра. Можна розмножувати і живцями, але тоді за рік наростають невеликі бульби, які не вживають, а використовують для подальшого дорощування наступного року.
-
Запитання, відповіді, думки та коментарі
Поки що коментарів немає...
Ви можете бути першим хто залишив своє питання або коментар!