Укр | Рос

Реєстрація | Увійти

Кошик: (порожньо)

Каталог

Статті

Поради Edenland
Цікаво знати
Садовий дизайн

Страуси в Україні

Страуси в Україні

У дитинстві слово "страус" асоціювалося у мене з чимось дуже далеким, недосяжним: спекотна пустельна місцевість, випалена трава та гігантські птахи, що ховають свою голову в пісок при найменшому переляку. Ніколи й не думала, що зможу побувати на страусиній фермі, розглядати та фотографувати цих гарних птахів і навіть куштувати страви з їхнього м'яса та яєць. Страус Але це сталося. І не десь у далекій пустелі, а у нас в Україні, у Харкові. Так, саме у Харкові, на околиці міста, у приватному будинку, з не такою вже величезною ділянкою, затишно розмістилося сімейство страусів. І вони чудово почуваються і дають потомство ось уже кілька років.

Виявляється, це не така вже складна проблема - завести страусів. Головне, щоб було місце для просторого вольєра, адже мінімальна площа вигулу для дорослої родини з трьох птахів становить 100 кв м, при довжині ділянки не менше 50 м. А живуть вони сім'ями: один самець та 2-3 самі.

Наукова назва страусів – Struthio. У перекладі з латинського Struthio означає "верблюд". Дивна назва для птаха, але вона не випадкова. Виявляється у не багато спільних рис: опуклі очі і довгі вії, великі розміри тіла, проживання в пустелі і здатність у важких умовах долати великі відстані і, крім того, в критичні моменти можуть тривалий період обходитися без їжі і води.

Але не варто доводити птахів до цього "критичного моменту", адже наша мета - виростити здорового, красивого птаха, а не пустельного аскету.

Отже, як ми з'ясували, вирощування страусів в Україні справа не лише нескладна, а й вигідна. Від чорного африканського страуса (а саме його в основному розводять) отримують м'ясо, яйця, шкури та виняткову якість перо. Самці пофарбовані в ефектний чорно-білий колір, а самки та молодняк мають сіро-коричневе забарвлення.

Завдяки досить тривалому утриманню в домашніх умовах, ці птахи найбільш кмітливі, слухняні, неагресивні, Пара страусів взимку легко адаптуються у новому середовищі та швидко звикають до людини. Сьогодні їх розводять у багатьох країнах світу. Вони легко переносять різкі перепади температури, а дорослі птахи навіть не потребують взимку опалювальних приміщень, хоча краще все-таки підтримувати в пташниках плюсову температуру.

Страуси по суті травоїдні та харчуються травою на пасовищах, пагонами кущів та дерев. Часто використовують у їжу комах та дрібних хребетних. В умовах розведення для корму страусів не потрібно будь-якої екзотичної їжі. Раціон страусів формують доступні в наших умовах корми - зернові (кукурудза, овес, пшениця, ячмінь), висівки, кісткове або м'ясо-кісткове борошно, а також обов'язково грубі корми - сіно або трава з випасу.

У Європі останні 10 років відбувається справжній страусовий бум. Люди, стурбовані своїм здоров'ям, стали підраховувати споживані калорії та рівень холестерину, та Страуси з'ясувалося, що найбільш корисним, дієтичним м'ясом є страусине. Птахів почали розводити на забій. Мода теж зіграла свою роль: шкіру страусів розглядають як одну з найрозкішніших і ставлять в один ряд зі шкірою крокодила та змії, з неї шиють сумки, гаманці, взуття. Великим попитом користуються і величезне розкішне пір'я: боа, віяла, капелюшки, костюми - тут перо страусів незамінне. З величезних яєць вагою до півтора кілограма можна засмажити гігантську яєчню, а шкаралупу розфарбувати і вигідно продати як сувенір. Дуже цінними є субпродукти: печінка, серце, жир, який має унікальні терапевтичні властивості. З нього виробляють масло, яке вже тисячоліттями використовується в косметичних та лікувальних цілях. Продукція страусівництва практично – безвідходна. І попит на неї зростає з кожним роком.